Is je werknemer het eens met de uitkomst van de WIA-beoordeling, maar niet met de vastgestelde belastbaarheid? Dat gebeurt vaker. Wij komen dit  ook regelmatig tegen. Moet je werknemer in zo’n geval bezwaar aantekenen tegen de WIA-beslissing? Hier zijn een paar zaken om over na te denken:

Situatie

Jouw werknemer is door het UWV voor 80-100% arbeidsongeschikt bevonden. Daarmee is je werknemer akkoord. Maar de verzekeringsarts heeft aangegeven dat je werknemer 4 uur per dag, 20 uur per week kan werken, en daar is werknemer het niet mee eens.

Ter verduidelijking: zelfs als iemand 20 uur per week kunt werken, kan deze persoon toch 80-100% arbeidsongeschikt worden bevonden. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de UWV-arbeidsdeskundige niet genoeg passende functies kan vinden.

Re-integratieverplichting

Krijgt je werknemer een WGA-uitkering van het UWV? Dan is er re-integratieverplichting. Zowel gedeeltelijk arbeidsongeschikten als volledig maar niet duurzaam arbeidsongeschikten hebben een WGA-uitkering. Dit betekent dat je werknemer, ondanks dat je werknemer volledige arbeidsongeschiktheid kan zijn, een verplichting heeft om te re-integreren. En mocht je eigenrisicodrager zijn, dan heb je de verplichting actief te helpen.

Passende arbeid

Op basis van de re-integratieverplichting moet je werknemer passende arbeid zoeken, accepteren en behouden. Wat als “passende arbeid” wordt gezien, is gebaseerd op de belastbaarheid die de verzekeringsarts heeft vastgesteld.

Als de verzekeringsarts je werknemer in staat acht 30 uur per week te werken, kan deze een baan van 24 uur niet weigeren omdat hij of zij dat te veel uren vindt. De vastgestelde belastbaarheid in de Functionele Mogelijkheden Lijst (FML) beïnvloedt dus de re-integratieverplichtingen.

Doorwerking

De vastgestelde belastbaarheid heeft ook gevolgen voor andere verplichtingen, zoals de sollicitatieverplichting in het kader van de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp).

Uit een recente uitspraak van de rechtbank Noord-Holland blijkt dat de sollicitatieverplichting is afgestemd op de belastbaarheid volgens de FML van het UWV. Dat iemand 80-100% arbeidsongeschikt is, verandert daar niets aan. Volledige arbeidsongeschiktheid betekent niet automatisch een volledige ontheffing van de sollicitatieverplichting.

Risico

Denk ook goed na over de risico’s. Als je werknemer een bezwaarschrift indient, vindt er een volledige heroverweging plaats. Het UWV beoordeelt en stelt de belastbaarheid van je werknemer opnieuw vast. Dit kan leiden tot een andere, mogelijk slechtere uitkomst. Het is niet gegarandeerd dat je werknemer het huidige arbeidsongeschiktheidspercentage behoudt; dit kan na bezwaar lager worden vastgesteld, met alle gevolgen van dien.

Bezwaar maken tegen een WIA-beslissing is dus geen eenvoudige keuze en kan grote consequenties hebben. Adviseer je werknemer de voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen voordat deze stap wordt gezet.